Znate li da se više od 1000 lijekova i biljnih preparata može povezati s oštećenjem jetre ( hepatotoksičnost )? Očituje se kao hepatitis ili kao laboratorijski poremećaj. U Sjedinjenim Američkim državama najčešći su uzrok akutnog zatajenja jetre upravo lijekovi, primarno paracetamol. U svijetu je na prvom mjestu po učestalosti oštećenja jetre antibiotik amoksicilin+klavulanska kiselina.

Sve tvari koje unesemo u organizam dolaze u jetru gdje se razvrstavaju na toksine i ostale molekule.

Na poveznici LiverTox ( https://livertox.nih.gov/ ) možete pronaći bazu podataka sa svim lijekovima i dodacima prehrani koji mogu uzrokovati oštećenje jetre.

Koji su rizični faktori?

Lijekovima inducirano oštećenje jetre može doprinijeti:

 • Istovremeno uzimanje više vrsta lijekova
 • Nekontroliran unos alkohola 
 • Loš nutritivni status i konzumacija određenih namirnica
 • Dob i spol
 • Već postojeća jetrena bolest
 • Genetska predispozicija
Obratite pozornost da alkohol i hrana u kombinaciji s nekim lijekovima mogu doprinijeti oštećenju jetre.

Alkohol povećava hepatotoksičan učinak lijekova paracetamola, izoniazida, metotreksata i vitamina A.

Zanimljiv primjer jest i sok grejpa koji zbog svog utjecaja na CYP jetrene enzime ulazi u interakciju s lijekovima što također može oštetiti jetru, osobito kod dugotrajne kombinacije.

Paracetamol – najčešće korišten lijek protiv temperature i bolova u svijetu

Govoreći o lijekovima, paracetamol je jedan od najčešćih uzroka samootrovanja. Dugotrajno korištenje doza većih od 4g na dan dovodi do reverzibilnog povećanja jetrenih transaminaza. Uzimanje jednokratnih, većih doza dovodi do značajnih povišenja enzima, te u konačnici do zatajenja jetre i smrti.

Hepatotoksičnost antibiotika

Uz paracetamol, antibiotik amoksicilin+klavulanska kiselina je jedan od najčešćih uzroka hepatotoksičnosti u Europi. Oštećenje jetre nastaje nakon nekoliko dana pa do 8 tjedana nakon započinjanja terapije i uključuje znakove umora, mučnine i boli u trbuhu, svrbeža, žutice i blago povišene tjelesne temperature.

Pridržavajte se ova 3 zlatna pravila i sačuvajte svoju jetru

 1. Znam, ne volite čuti „izbjegavajte alkohol“ – može zvučati kao zabrana dobre zabave. Jetra je posebno osjetljiva na alkohol, zato redovito provodite čišćenje (detox) jetre od toksina nastalih razgradnjom alkohola ( i drugih tvari ) u jetri. 
 2.  Uravnotežite svoj stil života – tjelesnom aktivnošću, zdravom prehranom, pozitivnim stavom.
 3. Za korištenje lijekova i dodataka prehrani posavjetujte se sa stručnjakom za lijekove – ljekarnikom. Iako uvijek „susjeda zna najbolje“. 

Jetra je najveća žlijezda te drugi po veličini organ u našem tijelu koji je zadužen za preko 500 životno važnih funkcija, naš glavni „laboratorij“. Ujedno je i jedini unutarnji organ koji ima sposobnost regenerirati se

DAMASALIS je razvio proizvod za zdravlje vaše jetre, s jedinstvenim sastavom i djelovanjem 7u1:

SILYSMART sadrži fitosomalni oblik ekstrakta sikavice kojeg naše tijelo može bolje iskoristiti te smo tako postigli 7x snažniju apsorpciju1 naspram klasičnih preparata na tržištu – obnavlja i štiti jetru, čisti organizam od slobodnih radikala i otrova iz lijekova, podržava jetru i žučni mjehur u razgradnji masti, usporava rast tumorskih stanica, štiti od oksidativnog stresa, smanjuje umor i vraća .

 • reducirani glutation, najjači antioksidans u našem tijelu koji dodatno štiti jetru od nakupljenih toksina
 • Kolin bitartarat pridonosi razgradnji masti te podupire rad jetre
 • Vitamin E štiti stanice jetre od oksidativnog stresa

Jetra ne boli, a bez nje ne možemo preživjeti! Zato obratite pozornost na prve simptome ciroze jetre i reagirajte odmah.

1Rezultati proizvoda mogu se razlikovati od osobe do osobe i mogu se razlikovati od onih opisanih na stranici.

IZVORI:

 1. Féher J, Lengyel G. Silymarin in the prevention and treatment of liver diseases and primary liver cancer. Curr Pharm Biotechnol. 2012 Jan;13(1):210-7.
 2. www.researchgate.net/figure/Difference-between-phytosome-and-liposome-The-molecular-organization-of-phytosomes_fig1_230727931
 3. R Aller ,O Izaola,S Gómez,C Tafur,G González, E Berroa, N Mora, J M González,D A de Luis: Effect of silymarin plus vitamin E in patients with non-alcoholic fatty liver disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015 Aug;19(16):3118-24.
 4. www.kardio.hr

Povezani članci