Znate li da masna jetra nije jednako učinkovita u uklanjanju štetnih tvari kao zdrava jetra? Zapravo logično zar ne?

Masna jetra posljedica je nakupljanja masti u jetri. Radi se o najbrže rastućoj bolesti probavnog sustava koja nastaje kao posljedica „modernog načina života“ i zapadnjačke prehraneNajčešći je uzrok povišenih jetrenih enzima

Bez brige, niste jedini, statistika pokazuje kako ova kronična bolest jetre pogađa 34% opće populacije, 55% osoba s dijabetesom tipa 2 te 75% pretilih ljudi. 

Jetra je najveća žlijezda te drugi po veličini organ u našem tijelu koji je zadužen za preko 500 životno važnih funkcija. Ujedno je i jedini unutarnji organ koji ima sposobnost regenerirati se

4 glavne faze razvoja masne jetre – reagirajte već na prvom koraku

 1. Masna jetra – dolazi do nakupljanja viška masnoće
 2. Osim viška masnoće dolazi i do upale
 3. Upala dovodi do pojave ožiljaka na jetri
 4. Ožiljci se proširuju i dolazi do ciroze jetre, po život opasno stanje koje može uzrokovati zatajenje jetre

Kako biste prepoznali znakove masne jetre, obratite pozornost na sljedeće simptome:

Umor i slabost, lagana bol u središtu ili ispod desnog rebrenog luka, povišeni jetreni enzimi, povišeni kolesterol i/ili triglicerida u laboratorijskim nalazima

U fazi upale moguća je pojava gubitka apetita, mučnine i povraćanja, umjerene do jake boli u abdomenu te žutih bjeloočnica i kože. Zato je vrlo važno redovito odlaziti na liječničke preglede.

Liječenje i prognoza 

Pravilna prehrana, smanjenje tjelesne mase, liječenje poremećaja probave, itd., obično dovodi do oporavka.

Masna jetra je stanje koje se može izliječiti ako se prepozna i na vrijeme pruži liječnički savjet i pomoć, općenito ima dobru prognozu s rijetkim pogoršanjima bolesti.

Kako možete dodatno pomoći vašoj jetri i podržati metabolizam masti?

Biljka sikavica od davnina je poznata po svom učinku zaštite i obnove jetre, zahvaljujući svom glavnom aktivnom sastojku silimarinu. Brojne studije su potvrdile da sikavica samostalno ili u kombinaciji s vitaminom E i drugim antioksidansima može smanjiti upalu i oštećenje kod masne jetre. Naš probavni sustav zapravo teško iskoristi sikavicu, zato su bolji fitosomalni ekstrakti (pojednostavljeno rečeno, sikavica se nalazi unutar mikroskopske kapljice ulja).

 Fitosomalni oblik  pokazuje bolju apsorpciju i učinkovitije unutarstanično prodiranje naspram klasičnih ekstrakata na tržištu. Zbog veće bioraspoloživosti, fitosomalni ekstrakt sikavice djelotvoran je i u manjim dozama. 

DAMASALIS je razvio proizvod za zdravlje vaše jetre, s jedinstvenim sastavom i djelovanjem 7u1:

SILYSMART sadrži fitosomalni oblik ekstrakta sikavice kojeg naše tijelo može bolje iskoristiti te smo tako postigli 7x snažniju apsorpciju1 naspram klasičnih preparata na tržištu – obnavlja i štiti jetru, čisti organizam od slobodnih radikala i otrova iz lijekova, podržava jetru i žučni mjehur u razgradnji masti, štiti od oksidativnog stresa, smanjuje umor i vraća .

 • reducirani glutation, najjači antioksidans u našem tijelu koji dodatno štiti jetru od nakupljenih toksina
 • Kolin bitartarat pridonosi razgradnji masti te podupire rad jetre
 • Vitamin E štiti stanice jetre od oksidativnog stresa

Jetra ne boli, a bez nje ne možemo preživjeti! Zato obratite pozornost na prve simptome ciroze jetre i reagirajte odmah.

*Rezultati proizvoda mogu se razlikovati od osobe do osobe i mogu se razlikovati od onih opisanih na stranici. Informacija pročitane na ovoj stranici ne mogu zamijeniti liječnički pregled i postavljanje dijagnoze od strane stručne osobe. Damasalis consult se ograđuje od posljedica nepravilne primjene naših dodataka prehrani. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnotežen način prehrane.

IZVORI:

 1. Féher J, Lengyel G. Silymarin in the prevention and treatment of liver diseases and primary liver cancer. Curr Pharm Biotechnol. 2012 Jan;13(1):210-7.
 2. www.researchgate.net/figure/Difference-between-phytosome-and-liposome-The-molecular-organization-of-phytosomes_fig1_230727931
 3. www.hepatos.hr
 4. R Aller ,O Izaola,S Gómez,C Tafur,G González,E Berroa,N Mora, J M González,D A de Luis: Effect of silymarin plus vitamin E in patients with non-alcoholic fatty liver disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015 Aug;19(16):3118-24.

Povezani članci