Epidemiološke studije pokazuju da su povećani jetreni enzimi povezani s budućom smrtnošću. To se poglavito odnosi na AST ( aspartat aminotransferaza ) i ALT ( alanin aminotransferaza ) čije visoke koncentracije upućuju na oboljenje jetre, kako je objavljeno u stručnom magazinu Hepatology.

Znate li da jednostavnim rutinskim kontrolama krvi možete otkriti povišene jetrene enzime?

Mnoga stanja i bolesti mogu dovesti do povišenih jetrenih enzima: receptni i bezreceptni lijekovikonzumacija alkoholahepatitis, nealkoholna masna jetraciroza jetre, celijakijakarcinom jetre, mononukleozasrčano-žilni problemi samo su neki od duge liste primjera. 

Koja je razlika između normalnih i povišenih vrijednosti jetrenih enzima?

Referentne vrijednosti jetrenih enzima su sljedeće:

 • ALT – muškarci 12-14 U/L, žene 10-36 U/L
 • AST – muškarci 11-38 U/L, žene 8-30 U/L
 • ALP – muškarci 60-142 U/L, žene 54-119 U/L
 • GGT – muškarci 11-55 U/L, žene 9-35 U/L
 • Bilirubin ukupni – 5,1-17 mcmol/L
 • Albumini – 40,6-51,4 g/L

Vrijednosti koje su 5-15X povišene smatraju se blago i umjereno povišenima, dok se vrijednosti koje su povišene više od 15X smatraju izrazito povišenima.

Simptomi povišenih jetrenih enzima

Simptomi koji su zapravo znak bolesti/stanja jetre a ne samih povišenih jetrenih enzima su: umor i iscrpljenost , žutica, svrbež kože, akne, zadah, poremećaj probave, taman i zamućen urindebljanje.

Što možete poduzeti kako biste vratili normalne vrijednosti jetrenih enzima?

U prvom redu, to je svakako prehrana specifična za jetrena oboljenja a tu su i upute liječnika specifična za pojedino stanje jetre. Proces oporavka možete ubrzati dodacima prehrani, poglavito onima baziranim na ekstraktu biljke sikavice koja u tu svrhu ima i odobrenje od europske agencije za sigurnost hrane ( EFSA ). Fitosomalni oblik sikavice pokazuje bolju apsorpciju i učinkovitije unutarstanično prodiranje naspram klasičnih ekstrakata na tržištu.Zbog veće bioraspoloživosti, fitosomalni ekstrakt sikavice djelotvoran je i u manjim dozama. 

Najbolji prirodni lijek-pametna kombinacija za zdravlje jetre  SILYSMART

DAMASALIS je razvio proizvod za zdravlje vaše jetre, s jedinstvenim sastavom i djelovanjem 7u1:

SILYSMART sadrži fitosomalni oblik ekstrakta sikavice kojeg naše tijelo može bolje iskoristiti te smo tako postigli 7x snažniju apsorpciju1 naspram klasičnih preparata na tržištu – obnavlja i štiti jetru, čisti organizam od slobodnih radikala i otrova iz lijekova, podržava jetru i žučni mjehur u razgradnji masti, usporava rast tumorskih stanica, štiti od oksidativnog stresa, smanjuje umor i vraća .

 • reducirani glutation, najjači antioksidans u našem tijelu koji dodatno štiti jetru od nakupljenih toksina
 • Kolin bitartarat pridonosi razgradnji masti te podupire rad jetre
 • Vitamin E štiti stanice jetre od oksidativnog stresa

Jetra ne boli, a bez nje ne možemo preživjeti! Zato obratite pozornost na prve simptome ciroze jetre i reagirajte odmah.

1Rezultati proizvoda mogu se razlikovati od osobe do osobe i mogu se razlikovati od onih opisanih na stranici.

IZVORI:

 1. Féher J, Lengyel G. Silymarin in the prevention and treatment of liver diseases and primary liver cancer. Curr Pharm Biotechnol. 2012 Jan;13(1):210-7.
 2. www.researchgate.net/figure/Difference-between-phytosome-and-liposome-The-molecular-organization-of-phytosomes_fig1_230727931
 3. www.hepatos.hr
 4. R Aller ,O Izaola,S Gómez,C Tafur,G González,E Berroa,N Mora, J M González,D A de Luis: Effect of silymarin plus vitamin E in patients with non-alcoholic fatty liver disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015 Aug;19(16):3118-24.

Povezani članci